Home / romanii de pretutindeni  / Viorel Badea solicită autorităţilor sârbeşti să ia măsuri în privinţa primarului din Zaicear

Viorel Badea solicită autorităţilor sârbeşti să ia măsuri în privinţa primarului din Zaicear

Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, Viorel Badea (PDL), a declarat marţi pentru AGERPRES că, în cursul săptămânii viitoare, va avea o discuţie cu ambasadorul Serbiei în România, Zoran Popovic, despre situaţia românilor

Fii alături și pe rețelele sociale

Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, Viorel Badea (PDL), a declarat marţi pentru AGERPRES că, în cursul săptămânii viitoare, va avea o discuţie cu ambasadorul Serbiei în România, Zoran Popovic, despre situaţia românilor timoceni, dar şi despre recentele afirmaţii ale primarul oraşului Zaicear, Bosko Nicic, referitoare la decizia Guvernului Serbiei ca în acest oraş să fie deschis Consulatul României.

Potrivit lui Badea, declaraţiile ‘regretabile şi neconforme cu normele europene’ ale unor oficiali sârbi, între care şi primarul oraşului Zaicear, pot dăuna relaţiei dintre reprezentanţii comunităţii românilor din Serbia şi populaţia majoritară, dar şi imaginii Serbiei şi obiectivului european al acesteia.

‘Solicit autorităţilor de la Belgrad o poziţie clară privind regretabilele declaraţii ale domnului Nicic din cauza cărora există riscul apariţiei unor tensiuni între cetăţenii sârbi de etnie sârbă şi cetăţenii sârbi de etnie română. Menţionez încă o dată că România sprijină parcursul european al Serbiei, dar astfel de declaraţii neconforme cu normele şi rigorile europene nu fac decât să dăuneze imaginii Serbiei şi, în cele din urmă, dacă devin o cutumă, bunei relaţii pe care autorităţile centrale de la Bucureşti şi din Belgrad au contruit-o de-a lungul timpului’, a susţinut senatorul democrat-liberal.

Viorel Badea a reamintit faptul că România a fost întotdeauna ‘un partener de încredere’ al Serbiei, iar sprijinirea parcursului european al statelor cuprinse în pachetul Balcanilor de Vest este ‘un indicator al coerenţei noastre în raport cu statul vecin’.

‘Salutăm progresele înregistrate de Belgrad în negocierile cu Bruxelles şi sperăm ca luna aceasta Serbia va reuşi să obţină statutul de candidat. Dezaprob, însă, orice deviere de-a oficialilor sârbi de la linia de cooperare bazată pe încredere şi respect reciproc, iar aici includ, în primul rând, respectarea drepturilor minorităţilor naţionale. Am privit cu îngrijorare declaraţiile recente ale domnului Bosko Nicic referitoare la deschiderea consulatului general românesc la Zajecar şi la vizita comunităţii de români din Valea Timocului a preşedintelui Traian Băsescu. Subliniez pe această cale că toate aceste activităţi au ca scop nu doar consolidarea colaborării cu conaţionalii noştri din regiunea de nord-est a Serbiei, ci şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu ţara vecină’, a mai spus preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

De asemenea, Viorel Badea a explicat că şi preşedintele Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia (PDRS), Predrag Balasevic, a avut o reacţie faţă de declaraţiile primarului Bosko Nicic, în urma cărora a înaintat o scrisoare deschisă autorităţilor din Serbia – premierului Mirco Ţvetcovici, ministrului de Externe, Vuc Ieremici, ministrului pentru guvernare statală şi autoguvernare locală, Milan Marcovici, precum şi preşedintelui Regiunilor Unite ale Serbiei, Mlagean Dinchici.

În scrisoare Balasevic a susţinut că felul în care primarul oraşului Zaicear ‘tratează’ o decizie a Guvernului Serbiei ‘i-a deranjat foarte mult pe cetăţenii de naţionalitate rumână’.

‘Domnul Nicic batjocoreste decizia Guvernului Serbiei şi degradează statul vecin şi prieten, România. A insultat, în acest mod şi populaţia rumânească. (…) Domnul Nicic se amesteca într-un mod tendenţios în lucrurile interne ale populaţiei rumâneşti şi expune neadevăruri’, se arată în documentul amintit.

Potrivit lui Balasevic, primarul oraşului Zaicear încearcă să creeze ‘o imagine falsă, interpretând un eveniment important de îmbunătăţire a relaţiilor de bună vecinătate, precum deschiderea Consulatului, într-un context negativ’.

‘O atitudine foarte negativă faţă de comunitatea rumânească, precum şi o manipulare nepermisibilă a situaţiei în această comunitate şi propaganda negativă creată de Bosko Nicic faţă de populaţia românească, creează o atmosfera tensionată. (…) Având în vedere că Bosko Nicic este vicepreşedintele Regiunilor Unite ale Serbiei, organizaţiei politice din rândurile căreia fac parte şi viceprim-ministrul, miniştrii, deputaţi, cerem ca dumneavoastră, prin autoritatea dumneavoastră, să stopaţi o astfel de comunicare a primarului Zaicearului cu comunitatea românească, care conţine elementele retoricii de ură şi care poate ameninţa într-un mod serios relaţiile de bună vecinătate între Serbia şi România’, se mai arată în scrisoarea deschisă.

În luna ianuarie Guvernul Serbiei a aprobat deschiderea Consulatului general al României la Zaicear, în Timoc.

Decizia guvernului sârb a fost publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: AGERPRES

 

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
1 COMMENT
  • Valeriu 25 februarie 2012

    Sincer sa fiu,nu stiu daca „extremismul sarbesc”,poate fii eliminat in totalitate.Insa consider ca initiativa Romaniei este un bun inceput in a solutiona „butoiul cu pulbere”,pe care sunt asezati Balkanii….

POST A COMMENT