Home / Social  / 19 ani fără Ion şi Doina Aldea Teodorovici

19 ani fără Ion şi Doina Aldea Teodorovici

În noaptea de 29 spre 30 octombrie s-au împlinit 19 ani din momentul tragicului accident în care şi-au pierdut viaţa apostolii românismului din Basarabia Ion şi Doina Aldea Teodorovici. În noaptea de 29 spre 30 octombrie

Fii alături și pe rețelele sociale

În noaptea de 29 spre 30 octombrie s-au împlinit 19 ani din momentul tragicului accident în care şi-au pierdut viaţa apostolii românismului din Basarabia Ion şi Doina Aldea Teodorovici.

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 maşina în care soţii Teodorovici se deplasau spre Chişinău a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni. În maşină se aflau patru persoane, şoferul şi însoţitorul au scăpat fără traume, în timp ce Doina şi Ion, aflaţi pe bancheta din spate, au fost striviţi între greutatea maşinii şi copacii de pe marginea drumului.

Organizaţia Studenților Basarabeni din București, membră componentă a Platformei civice “Acțiunea 2012”,  organizează duminică, 30 octombrie, o ceremonie de comemorare a soților Ion și Doina Aldea Teodorovici, la Coșereni. Acolo, va avea loc o slujbă de pomenire pentru odihna sufletelor celor doi artiști, vor fi depuse flori și lumânări la locul accidentului, se va ține un moment de reculegere.

Ion şi Doina Aldea Teodorovici au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după revoluţia din România au început activ propaganda pentru introducerea limbii române în Basarabia, pentru păstrarea spiritualităţii româneşti.

În 1991, cei doi au cântat la Marea Adunare Naţională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: „Vin aici direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, să vă aduc salutul libertăţii noastre“.

În fiecare an, de ziua Doinei, la Chişinău se desfăşoară Festivalul-concurs „Două inimi gemene“ in-memoriam Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Festivalul durează trei zile, dintre care două sunt pentru concurs, iar în cea de a treia, are loc concertul de Gală al Laureaţilor, fixat pentru 15 noiembrie, ziua de naştere a Doinei.

Sursa: Arena.md

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT