Home / Politic  / AMBASADA BENTLEY. Mașini de milioane cu numere diplomatice moldovenești la Moscova / Partea I

AMBASADA BENTLEY. Mașini de milioane cu numere diplomatice moldovenești la Moscova / Partea I

12 angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova au la dispoziție în jur de 60 de automobile cu numere diplomatice la dispoziție. Și nu este vorba de mașini simple, ci de lux, în unele cazuri

Fii alături și pe rețelele sociale

12 angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova au la dispoziție în jur de 60 de automobile cu numere diplomatice la dispoziție. Și nu este vorba de mașini simple, ci de lux, în unele cazuri costul acestora depășind și 200 mii euro per unitate. Cel puțin asta se menționează într-un articol publicat de site-ul deschide.md, transmite UNIMEDIA.

Potrivit sursei menționate, zeci de mașini, prețul total al cărora depășește cu ușurință cifra milioanelor, circulă cu numere diplomatice moldovenești prin Moscova.

Autorii articolului menționează că Mercedes, BMW, Bentley, Skoda – sunt doar câteva mărci ale mașinilor care circulă prin capitala Rusiei cu numere diplomatice oferite ambasadei Republicii Moldova de către autoritățile moscovite.

Într-un răspuns al Ministerului rus de Externe se menționează că maşinile cu numere diplomatice aparţin Moldovei sau cetăţenilor moldoveni angajaţi ai misiunii noastre diplomatice, iar GIBDD (Inspectoratul de Stat al Securităţii Traficului Rutier) este instituția care eliberează numerele diplomatice la cererea ambasadei.

Mai mult ca atât, în articolul se mai spune că unele mașini sunt folosite pentru deplasări de către cuplul Ilan Şor şi Jasmin.

Potrivit legilor, inclusiv celor ruseşti, maşinile cu nr. diplomatice trebuie să le aparţină în exclusivitate persoanelor care activează în cadrul misiunii diplomatice. Aşa spun cei din GIBDD-ul rusesc. Oficial, echipa este formată din 12 persoane. Cifra este însă mult mai mică decât cea a mașinilor cu numere diplomatice cu seria 147 77 care circulă prin Moscova, în jur de 60 de automobile:

Ambasador – E.S dl Andrei GALBUR

Vitalii URECHEAN – Ministru-consilier
Eduard MELNIC – Consilier
Andrei COSTIN – Secretar I (cooperare culturală, învăţământ, ştiinţă)
Valeriu MANEA – Secretar II (protocol, mass media)
Petru TIŞACOV – Consilier
Igor CIBOTARU – Secretar II
Leonora MOROŞAN – Secretar II
Anatol PATRAŞCU – Consilier/Consul
Alexei ŢURCAN – Secretar I
Veronica TIMOFTI – Şefa cancelariei
Lilia EREMEEV – Contabil-şef 

UNIMEDIA a solicitat și reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la aceste informații apărute în presă. „MAEIE a luat act de informaţia apărută în unele surse mass-media privind automobilele cu numerele diplomatice acordate Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Conform cutumei diplomatice, înmatricularea automobilelor în statele de acreditare se efectuează la solicitarea misiunii diplomatice, fără a coordona acest lucru, în prealabil, cu Ministerul de Externe al ţării trimiţătoare”, se menționează în răspunsul MAEIE. 

Potrivit sursei, la începutul anului curent, în cadrul procesului de inventariere şi preluare a gestiunii ambasadei de către noul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, misiunea diplomatică a ţării noastre a adresat organelor competente ale Federaţiei Ruse o solicitare oficială de a prezenta informaţia privind toate autovehiculele care au fost înmatriculate anterior la solicitarea ambasadei. „Urmare a recepţionării informaţiei solicitate, misiunea diplomatică va întreprinde acţiunile ce se impun”, se mai spune în declarația MAEIE.

 

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT