Home / Social  / As în tehnologiile informaţionale în scaun rulant curtat de una dintre cele mai mai mari companii IT din lume

As în tehnologiile informaţionale în scaun rulant curtat de una dintre cele mai mai mari companii IT din lume

Ilie Ştefârţa spune că singurul prieten care-i trece cu vederea infirmitatea este computerul. Tânărul are 21 de ani şi este student în anul IV la Colegiul de Informatică. Chiar dacă este dependent de un scaun cu

Fii alături și pe rețelele sociale

Ilie Ştefârţa spune că singurul prieten care-i trece cu vederea infirmitatea este computerul.

Tânărul are 21 de ani şi este student în anul IV la Colegiul de Informatică. Chiar dacă este dependent de un scaun cu rotile nu-i place să fie privit ca o persoană bolnavă. Se descurcă de minune singur în orice situaţie.

Împingând roata căruciorului, a hoinărit tot Chişinăul. Vara trecută a venit pe jos în Capitală de la Vadul lui Vodă. A ajuns acasă obosit după şapte ore de drum, dar nu conta. Şi-a demonstrat că nu există obstacole pe care nu le poate depăşi. Nu-i place să vorbească despre boala sa. E tăcut. Abia de reuşeşti să scoţi din el două vorbe. În schimb, pe internet se simte în largul său. Pe forumuri şi chaturi e mult mai volubil, seducător chiar. „Navighez pe internet aproape tot timpul, uneori nopţi la rând fără să pun geană pe geană. Nu există întrebare la care să nu pot găsi răspuns acolo. În plus, pe web nu contează că sunt invalid”, spune Ilie.

Tânărul şi-a descoperit pasiunea pentru calculatoare pe la zece ani. Mai întâi a desfăcut computerul ca să vadă cum este construit, apoi „i-a testat inteligenţa”, glumeşte studentul. Acum este pasionat de programare şi design web, a elaborat deja mai multe site-uri. Şi-a găsit clienţii tot pe internet, căci s-a temut că l-ar fi refuzat dacă l-ar fi văzut. Şi asta pentru că i s-a întâmplat de multe ori să fie respins fiindcă este infirm.

Stau închişi în casă de frică

„În Moldova dacă eşti în scaunul cu rotile, oricât de pasionat şi deştept ai fi, nimeni nu vrea să te ia la lucru”, este dezamăgirea tânărului. El povesteşte că un angajator l-a respins chiar dacă a executat o lucrare mult mai repede şi mai bine decât alţii.

„Mi-a spus direct că nu mă poate angaja fiindcă sunt în scaun rulant şi că o să stric imaginea companiei”, se plânge Ilie. Apoi adaugă cu tristeţe: „Nu ştiu de cât timp e nevoie ca cei din jur să conştientizeze că suntem şi noi oameni cu aceleaşi drepturi ca şi ei. Cunosc mulţi tineri invalizi care stau închişi în casă de teamă să nu fie batjocoriţi”.

Ilie a scăpat de complexe, deşi îl deranjează comentariile pe care le aude uneori pe stradă. „Într-o zi când mă aflam într-un troleibuz lângă mine stătea un copil. Maică-sa a sărit ca arsă şi a strigat: «Fereşte-te de el că e molipsitor. Nu vă puteţi imagina cât de rău m-am simţit»”, mi s-a confesat tânărul.
Lui Ilie i-ar plăcea să aibă aceleaşi drepturi ca şi o persoană sănătoasă şi nu doar în acte. Vrea să fie privit ca şi ceilalţi colegi. Până în clasa a patra a învăţat acasă. Apoi a fost înscris la o şcoală normală şi de atunci se descurcă singur în orice împrejurări.

Sursa: Adevarul.md

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT