Home / Republica Moldova in presa Straina  / Back in USSR? Moldova a semnat tratatul privind zona libera de comert a CSI

Back in USSR? Moldova a semnat tratatul privind zona libera de comert a CSI

Moldova va deveni membru cu acte in regula al zonei libere de comert a CSI daca parlamentul va ratifica acordul semnat si de Vlad Filat. Presa rusa anunta ca mai multi premieri ai statelor membre

Fii alături și pe rețelele sociale

Moldova va deveni membru cu acte in regula al zonei libere de comert a CSI daca parlamentul va ratifica acordul semnat si de Vlad Filat. Presa rusa anunta ca mai multi premieri ai statelor membre ale Comunitatii au semnat tratatul privind aderarea la zona pe care Vladimir Putin o crede baza viitoarei Uniunii Eurasia. Plan pe care presa occidentala l-a botezat „reincarnarea URSS.”

Potrivit news.ru, doar Azerbaidjanul, Uzbekistanul si Turkmenistanul nu au semnat documentul, urmand ca liderii acestor tari sa se pronunte asupra unei decizii pana la sfarsitul anului.

„Am reusit sa rezolvam principala problema pentru care ne-am adunat aici. Am semnat tratatul privind zona libera de comert in cadrul CSI”, a declarat Vladimir Putin, care s-a aratat placut surprins de rezultatele intalnirii.

„Fortarea ritmului de coopereare pe care il impune Vladimir Putin tarilor din spatiul postsovietic, aminteste de dorinta ambitioasa a premierului rus de a crea „Uniunea Euroasiatica”, care a fost calificata drept incercare de a reinvia URSS”, noteaza publicatia.

Actiunile au loc in contextul in care Putin a declarat ca scopul urmarit prin crearea Uniunii Eurasia, pe baza deja existentei Uniuni Vamale, ar justifica reconstruirea relatiile economice dintre fostele republici sovietice, iar infiintarea intre aceste state – grup comercial care include Kazahstanul si Belarusul -, va duce la coordonarea mai stransa a politicilor economice si monetare ale statelor membre.

Astfel, acordul de liber schimb urmeaza sa intre in vigoare anul viitor, daca parlamentele tarilor semnatare il vor ratifica. In 1994 a mai fost semnat un astfel de document, dar a ramas neratificat.

Sursa: inprofunzime.md

FOTO: news.ru

 

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT