Home / Social  / Doi se împuşcă, al treilea profită

Doi se împuşcă, al treilea profită

  [caption id="attachment_3684" align="alignleft" width="300" caption="Ion Soltoianu"][/caption] De ce Şoltoianu l-a împuşcat pe Stratulat? Potrivit martorilor oculari, în ziua crimei între aceştia s-a iscat o ceartă în urma căreia ex-campionul mondial la kickboxing Ion Şoltoianu a tras

Fii alături și pe rețelele sociale

 

Ion Soltoianu

De ce Şoltoianu l-a împuşcat pe Stratulat? Potrivit martorilor oculari, în ziua crimei între aceştia s-a iscat o ceartă în urma căreia ex-campionul mondial la kickboxing Ion Şoltoianu a tras de trei ori în fostul poliţist Ion Startulat. Surse din anturajul lui Şoltoianu susţin că la urechile acestuia a ajuns informaţia conform căreia Stratulat ar planifica asasinatul sportivului. La rândul său, socrul lui Stratulat, generalul Nicolae Alexei, a declarat pentru presă că Şoltoianu i-ar fi omorât ginerele la comanda cuiva, fără a indica însă cine este acea persoană care i-ar dori moartea lui Stratulat.

 

Deja vu. Potrivit şefului secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale, Corneliu Bratunov, Şoltoianu a repetat istoria din 2003, când într-un cazinou a împuşcat o autoritate criminală de etnie romă, cunoscută sub numele Djambat. Atunci, la fel ca şi în cazul asasinatului lui Stratulat, Şoltoianu pleda nevinovat, invocând faptul că a tras în legitimă apărare. „După ce a fost eliberat Şoltoianu, a venit la noi şi ne-a explicat cum au stat lucrurile. Djambat a vrut să-l omoare pe Ion, atacându-l cu un cuţit, el niciodată nu purta armă asupra lui. Şoltoianu ne-a spus că dacă n-ar fi tras, ar fi fost omorât de Jambat ”, îşi aminteşte o rudă de-a persoanei decedate în 2003.

Potrivit unor surse, Şoltoianu le-ar fi achitat rudelor lui Djambat şi o sumă anumită de bani, pentru acoperirea cheltuielilor pentru înmormântare. Peste ani, istoria se repetă. Şoltoianu trage din acelaşi pistol, model TT, invocând faptul că a scos arma, deoarece viaţa lui era pusă în pericol. „Stratulat a vrut să mă împuşte”, este tot ce a reuşit să declare presei Ion Şoltoianu în timp ce a fost adus la Judecătoria Centru, unde i-a fost stabilit un termen de arest pentru 30 de zile.

„Pioni” în reglare de conturi

Oamenii legii nu exclud faptul că moartea lui Stratulat ar fi legată de reglare de conturi. E ştiut faptul că fostul poliţist în 2006 a intrat în posesia a 25% din acţiunile „Elat Rent-Service”. Aici apare întrebarea cum Stratulat a devenit acţionar într-o societate de tip închis. Se vehiculează că unul din acţionari i-ar fi datorat lui Stratulat o sumă impunătoare de bani şi din cauza că nu ar fi în stare să o întoarcă a fost nevoit să cedeze o parte din acţiunile pe care le deţinea. Nu putea rămâne neobservat şi faptul că, după o luptă câştigată, când se ridica pe piedestal Ion Şoltoianu, era îmbrăcat în costum sport cu inscripția „Elat Mixfight Club”. „Elat sponsoriza sportivii lui Şoltianu”, a menţionat avocatul lui Şoltoianu, Petru Ursu. Potrivit unor surse, acest lucru l-ar fi supărat foarte mult pe acţionarul Ion Stratulat. Astfel, la urechile lui Şoltoianu a ajuns informaţia că fostul poliţist ar fi pus la cale asasinarea sportivului. De asemenea, persoane din cercul de apropiaţi ai lui Stratulat susţin că acesta ar fi fost informat că Şoltoianu i-ar fi dorit moartea. „Cineva îi înrăia intenţionat unul împotriva altuia. Numele acestei persoane cred că va fi cunoscut în timpul apropiat”, a menţionat o sursă din cadrul MAI.

Controversaţii

Amintim că îndată după omorul lui Stratulat, socrul acestuia, generalul Nicolae Alexei, a declarat că ginerele său cunoştea cu o săptămână înainte până la asasinat că se pregăteşte un omor la comandă în care Ion Şoltoianu va avea rolul de killer. „În acest caz, l-aş ruga pe general să numească şi comanditarii”, a subliniat avocatul Petru Ursu. Purtătorul de cuvânt al MAI, Eugen Onică, a menţionat că Ministerul Afacerilor Interne respinge toate acuzaţiile generalului şi spune că nu există temei pentru a considera că este vorba de un asasinat la comandă. „Putem exclude din start versiunea unei crime la comandă. Scena omorului din 19 septembrie nu are nimic comun cu scena unui omor la comandă”, a subliniat Onică. S-a vorbit mult despre dosarele penale în care a figurat Şoltoianu, însă, deşi se spune că despre mort nu se vorbeşte de rău, procurorul Ion Diacov a pomenit despre un incident care a avut loc când Ion Stratulat era angajat al MAI. Acesta, în timpul reţinerii unei grupări criminale, a împuşcat în ceafă o persoană. „Gruparea respectivă se deghiza în poliţişti şi extorca bani de la contrabandişti. În timpul reţinerii, Stratulat a împuşcat un membru al grupării, deşi acesta nu avea unde fugi pentru că era înconjurat din toate părţile”, povesteşte un angajat MAI.

După acest incident, Stratulat a fost destituit din funcţie pentru abuz de serviciu şi condamnat la trei ani de închisoare condiţionat. Socrul lui Stratulat, generalul Alexei, aproximativ în aceeaşi perioadă, a fost destituit din funcția de şef al DCCO prin ordinul ex-ministrului Afacerilor Interne, Victor Catan, pentru abuz în serviciu și comercializarea ilegală a corpurilor delicte, confiscate de la contrabandiști. Atunci, generalul era acuzat că ar fi prejudiciat statul de peste 11 milioane de lei.

„Verdictul” procurorului Zubco: „Vinovat”

Avocatul lui Şoltoianu s-a arătat nemulţumit de declaraţiile recente ale procurorului general Valeriu Zubco. „Procurorii au suficiente probe care dovedesc vinovăţia lui Ion Şoltoianu”, a menţionat procurorul general. Petru Ursu, la rândul său, spune că doar instanţa de judecată decide dacă un suspect este vinovat sau nu. „Şoltoianu a tras în legitimă apărare. Stratulat tot avea armă asupra lui. Avea un glonț în pistol şi trăgaciul era acţionat”, a menţionat apărătorul.

Avocatul susţine că Şoltoianu a tras din inerţie, iar al treilea glonț a nimerit în cap din cauza reculului. „Aşteptăm acum rezultatele expertizelor”, a spus Ursu. Curtea de Apel va examina astăzi contestaţia avocatului de schimbare a măsurii de arest, astfel Ion Şoltoianu ar putea fi cercetat aflându-se în arest la domiciliu.

Sursa: Jurnal.md

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT