Home / Politic  / Eugen Tomac: Basarabenii care protestează împotriva Președintelui Băsescu sunt comuniști

Eugen Tomac: Basarabenii care protestează împotriva Președintelui Băsescu sunt comuniști

Am rămas surprins să constat că și la Chișinău a fost organizat un miting în fața Ambasadei României, unde câțiva tineri (maxim 20), își exprimau nemulțumirea față de actuala administrație din țară. De fapt tonul

Fii alături și pe rețelele sociale

Am rămas surprins să constat că și la Chișinău a fost organizat un miting în fața Ambasadei României, unde câțiva tineri (maxim 20), își exprimau nemulțumirea față de actuala administrație din țară. De fapt tonul a fost dat chiar de Vladimir Voronin, Președintele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, care a anunțat în urma cu câteva zile că este solidar cu revendicările opoziției îndreptate împotriva Președintelui Traian Băsescu. Nu este surprinzător acest lucru, deoarece în timpul regimului Voronin relațiile între București și Chișinău au fost înghețate, datorită propagandei antiromânești promovate de comuniști. Pot susține că de fapt, basarabenii care protestează împotriva Președintelui Băsescu sunt comuniști.

În România, din nefericire, un demers civic a fost confiscat de către partidele politice  aflate în opoziție. Uniunea Socialistă, formată din Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, încreacă să-i dezbine pe românii care locuiesc peste hotare, exact după metodele pe care le aplica Partidul Comunist înainte de 1989 în comunitățile românești. Nu este întâmplător nici faptul că singurul lider politic din R. Moldova care automat s-a alăturat opoziției românești a fost chiar președintele comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin.

Nu inteleg ce i-ar putea determina pe basarabeni sa protesteze  împotriva Președintelui Băsescu: poate faptul că a flexibilizat regimul de obținere a cetățeniei române sau pentru că, în plină criză economică, a sustinut mărirea numărului locurilor de studii pentru tinerii basarabeni până la 5000 de burse?

Eu aș insista asupra faptului ca basarabenii să nu răspundă unor provocări din partea celor care sunt deranjați de preocuparea profundă a Președintelui Băsescu făță de Basarabia. Nu trebuie uitat faptul că președintele Partdiului Social Democrat, Adrian Năstase, a blocat, în perioada în care a fost prim-ministru, procedura de acordare a cetățeniei române pentru basarabeni. În acea perioadă, doar 200 de basarabeni au obținut cetățenia română, iar în prezent peste 200 000 de români și-au reintrat în drepturi, așa cum este firesc.

Toate manifestații organizate peste hotare împotriva Președintelui Băsescu sunt acțiuni susținute de simpatizanții partidelor politice din România și nici decum nu sunt mișcări spontane, așa cum susțin organizatorii.

Sigur că libertatea de exprimare este una dintre principiile de bază ale democrației, dar insist asupra faptului ca basarabenii să nu răspundă unor provocări care au drept scop să sporească neîncrederea care poate fi ușor sesizată între cele două maluri ale Prutului. Președintele Băsescu este singurul șef de stat al României care a militat și susținut fără rezerve apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană și a condamnat public consecințele pactului Ribbentrop – Molotov asupra românilor basarabeni. Cred că ar fi nedrept ca astăzi să trecem cu vederea efortul extradordinar pe care România l-a făcut în ultimii ani.

Eugen Tomac, Secretar de stat pentru românii de pretutindeni

Sursa: Union.md

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
2 COMMENTS
 • Iurie J 23 ianuarie 2012

  De erau tinerii protestatari indemnati de catre Vorononin, nu cred ca ieseau cu tricolorul roman.

 • pop emil 25 ianuarie 2012

  Domnule Tomac,
  Va rog sa ascultati si parerea unui roman din Romania. Mi se pare corect ca un basarabean care se simte roman sa primeasca cetatenie romana. Si, daca este cetatean roman, atunci la fel de corect este sa manifesteze pro sau contra. Daca nu intelegeti de ce au manifestat acei basarabeni, atunci poate ca este cazul sa observati cu mai multa atentie problema. O alta problema este asta:
  Regimul Basescu ofera cetatenie basarabenilor. Ei merg la vot si sustin regimul. Cu votul lor regimul continua sa-si mentine puterea. Nimic rau cand regimul guverneaza in favoarea romanilor. Ce se intampla, insa, cand regimul politic pierde legatura cu natiunea si nu mai e dorit de romani ? Cand opinia publica romaneasca manipulata este aproximativ impartita, cele cateva voturi de la Dvs. rastoarna dramatic situatia in defavoarea romanilor care domiciliaza in tara lor. Este corect ?
  Ce solutie vedeti la aceasta problema , domnule Tomac ?

POST A COMMENT