Home / Bucovina  / Fântâna Albă: Amintiri scăldate în sânge/ VIDEO

Fântâna Albă: Amintiri scăldate în sânge/ VIDEO

În urmă cu 72 de ani, aproximativ 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au fost ucişi de grănicerii sovietici pentru că au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România. La

Fii alături și pe rețelele sociale

În urmă cu 72 de ani, aproximativ 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au fost ucişi de grănicerii sovietici pentru că au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România.

La 1 aprilie, 1941, NKVD-ul (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne) lansase zvonuri că grănicerii sovietici i-ar fi lăsat pe mai mulţi români să treacă graniţa. Aşa că oameni din mai multe sate s-au îndreptat spre graniţa sovieto-română. Purtau un steag alb cu însemne religioase – icoane, prapuri şi cruci din cetină. Ascunşi în pădure, grănicierii sovietici au tras în ei din plin.

Deși au trecut peste 72 de ani, amintirile masacrului sunt încă vii în memoria localnicilor. Urmăriți mai multe mărturii ale victimelor de la Fântâna Albă făcute în cadrul emisiunii „România, te iubesc” de la postul Pro TV.

„Polonezii s-au luptat pentru recunoaşterea crimelor din pădurea Kathynului. Ucrainenii comemorează foametea sau holodomorul din anii ’32-33. Românii nu sunt în stare să scrie o pagină a propriului lor trecut”, spune realizatorul emisiunii în deschiderea acesteia.


Sursa: Moldova.org

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT