Home / Republica Moldova in presa Straina  / (FOTO, VIDEO) Protest la Bucureşti: ,,Armata rusă afară!”

(FOTO, VIDEO) Protest la Bucureşti: ,,Armata rusă afară!”

,,Armata rusă afară!”, ,,Vrem dreptate!”, ,,Libertate!”, ,,Putin Vova, ia-ţi armata din Moldova!” este ceea au scandat astăzi tineri de pe ambele maluri ale Prutului, în apropierea Ambasadei Federaţiei Ruse din Bucureşti. Iniţiativa protestului a aparţinut Organizaţiei

Fii alături și pe rețelele sociale

,,Armata rusă afară!”, ,,Vrem dreptate!”, ,,Libertate!”, ,,Putin Vova, ia-ţi armata din Moldova!” este ceea au scandat astăzi tineri de pe ambele maluri ale Prutului, în apropierea Ambasadei Federaţiei Ruse din Bucureşti.

Iniţiativa protestului a aparţinut Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi a avut loc în contextul incidentului tragic petrecut la 1 ianuarie, când tânărul de 18 ani Vadim Pisari a fost ucis de către un “pacificator” rus la punctul de control de la Vadul lui Vodă.

Ştefan Miron, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, a declarat pentru Info Prut că prin acţiunea de astăzi doreşte ca atât militarii de la Ambasada Rusiei de la Bucureşti, cât şi cei de la Ambasada Rusiei de la Chişinău să afle solicitările tinerilor participanţi la protest. ,,În primul rând, aşteptăm scuzele militarului rus (n.r. “pacificatorului” care l-a ucis pe Vadim Pisari), cerem o judecare corectă a acestui caz, iar din partea autorităţilor de la Chişinău cerem demiterea, practic extrădarea lui Kuzmin (n.r. ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova). Principala noastră solicitare este, de fapt, desfiinţarea posturilor de pacificatori ruşi din Zona de Securitate, precum şi retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Cu toate că nu avem dreptul să depunem un memoriu la Ambasada Rusiei de aici, noi vom face public un memoriu, pe toate căile posibile”, a menţionat Ştefan Miron.

La protest au participat şi 15 membri a Ligii Studenţilor Basarabeni din Ploieşti. Preşedintele acestei asociaţii, Iacob Cerlat, a declarat pentru Info Prut că a venit la această acţiune din Bucureşti pentru a arăta că tinerilor nu le este indiferent incidentul petrecut la punctul de control de la Vadul lui Vodă. ,,Forţele pacificatoare ruse s-au manifestat total neadecvat. Ar fi trebuit să apară nişte explicaţii clare, pe când explicaţiile ambasadorulu Kuzmin au fost nepotrivite. Pacificatorul rus, cel care a tras, a plecat din ţară, a dispărut, este o situaţie tare confuză, nimeni nu oferă nicio explicaţie cetăţenilor din Republica Moldova. Noi, ca tineri, vrem să demonstrăm că ne pasă şi că dorim să fie clarificată această situaţie”, a afirmat Iacob Cerlat.

Amintim că proteste asemănătoare au avut loc şi la Chişinău, şi la Paris.

Foto: Iulia Modiga/Info Prut

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT