Home / Economic  / Guvernul a împrumutat în luna octombrie circa 400 milioane de lei de la bănci

Guvernul a împrumutat în luna octombrie circa 400 milioane de lei de la bănci

Banii au fost necesari pentru asigurarea stabilităţii financiare a Republicii Moldova. Pentru a asigura stabilitatea financiară a ţării, Guvernul a împrumutat în luna octombrie 2011 circa 400 de milioane de lei de la băncile autohtone. Banii

Fii alături și pe rețelele sociale

Banii au fost necesari pentru asigurarea stabilităţii financiare a Republicii Moldova.

Pentru a asigura stabilitatea financiară a ţării, Guvernul a împrumutat în luna octombrie 2011 circa 400 de milioane de lei de la băncile autohtone. Banii au fost obţinuţi prin vânzarea Valorilor Mobiliare de Stat (VMS), arată un raport al Ministerului Finanţelor.

Ca urmare a acestor tranzacţii, datoria de stat internă a crescut până la nivelul-record de 5,78 miliarde de lei, cu 9% mai mare faţă de cel de la începutul anului.

Bani necesari pentru a acoperi găurile din buget

Nevoia de bani a statului este explicată de experţi prin faptul că la bugetul public se acumulează mai puţine mijloace financiare decât s-a planificat, în timp ce există necesitatea de a finanţa mai multe cheltuieli.
Totodată, experţii atenţionează asupra faptului că banii sunt împrumutaţi pentru o perioadă foarte scurtă, dar la o dobândă foarte mare.

Experţii critică autorităţile pentru că se împrumută atât de mult pe piaţa internă. Adrian Lupuşor, economist la Centrul analitic Expert-Grup, afirmă într-un studiu că „în momentul în care Guvernul se împrumută de pe piaţa internă, acesta intră într-o competiţie neechitabilă cu sectorul real pentru resursele creditoare bancare. Având în vedere faptul că Executivul, prin definiţie, este considerat cel mai sigur debitor, băncile preferă să crediteze statul în detrimentul sectorului real”. Ca rezultat, susţine specialistul, întreprinzătorii privaţi sunt defavorizaţi în ceea ce priveşte obţinerea de împrumuturi.

Sursa: Adevarul.md

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT