Home / Integrare Europeana  / O nouă reuniune trilaterală Rep. Moldova-Ucraina-EU

O nouă reuniune trilaterală Rep. Moldova-Ucraina-EU

Cea de-a X-a reuniune trilaterală Republica Moldova-Ucraina-EU privind cooperarea în domeniul managementului frontierei comune moldo-ucrainene s-a desfăşurat pe data de 24 ianuarie 2012 la Kiev, se anunţă într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe

Fii alături și pe rețelele sociale

Cea de-a X-a reuniune trilaterală Republica Moldova-Ucraina-EU privind cooperarea în domeniul managementului frontierei comune moldo-ucrainene s-a desfăşurat pe data de 24 ianuarie 2012 la Kiev, se anunţă într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Rep. Moldova.

Delegaţiile celor trei părţi au fost conduse de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Rep. Moldova Andrei Popov, viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Pavlo Klimkin şi şeful de subdiviziune în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă John Kjaer.

În cadrul reuniunii au fost examinate mai multe aspecte legate de promovarea cooperării trilaterale moldo-ucraineano-europene în vederea securizării continue a frontierei de stat moldo-ucrainene în contextul realizării planurilor de acţiuni vizând liberalizarea regimului de vize. Totodată, a fost efectuat un schimb larg de informaţii privind interacţiunea serviciilor vamale şi de grăniceri ale Republicii Moldova şi Ucrainei şi au fost trasate direcţiile de dezvoltare a cooperării pentru perspectiva apropiată în acest domeniu, în particular, privind dezvoltarea managementului integrat al frontierei, optimizarea regimului de trecere a frontierei, combaterea activităţilor ilicite, efectuarea controlului în comun şi demarcarea frontierei.

În timpul vizitei sale la Kiev, Andrei Popov s-a întâlnit cu viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Victor Maiko, şi reprezentantul special al Ucrainei pentru problemele reglementării transnistrene, Igor Harcenko. În cadrul discuţiilor purtate au fost examinate minuţios practic toate chestiunile de pe agenda relaţiilor bilaterale legate de promovarea dialogului politic, cooperarea în domeniul comercial-economic şi schimburilor cultural-umanitare. O temă aparte a constituit-o examinarea problematicii transnistrene în contextul evoluţiilor recente din această regiune.

A fost reiterată disponibilitatea ministerelor de Externe ale celor două ţări de a contribui efectiv la realizarea obiectivelor stabilite în cadrul întâlnirilor la nivel înalt şi a ultimei şedinţe a Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică. În acest context, a fost efectuat un schimb larg de opinii pe marginea agendei vizitei la Kiev a prim-ministrului Republicii Moldova Vlad Filat, preconizată să se desfăşoare la începutul lunii februarie curent, precum şi a evenimentelor care vor avea loc în timpul apropiat în contextul promovării procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Atât în cadrul reuniunii trilaterale, cât şi a întrevederilor bilaterale, Andrei Popov a solicitat autorităţilor ucrainene să faciliteze şi să optimizeze procedurile de control la frontieră pentru cetăţenii moldoveni care vor călători în Ucraina în perioada estivală din acest an, care va coincide cu desfăşurarea în această ţară a campionatului european la fotbal.

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova

Sursa: Infoprut.ro

 

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT