Home / Republica Moldova in presa Straina  / Presa românească: Vântu ar putea goli bugetul RM cu zeci de milioane de euro

Presa românească: Vântu ar putea goli bugetul RM cu zeci de milioane de euro

Dacă justiţia va da dreptate unei grupări de "investitori strategici", controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, bugetul Republicii Moldova va suporta pierderi totale de 589,9 milioane lei moldoveneşti şi 50 de milioane de euro, scrie publicaţia România

Fii alături și pe rețelele sociale

Dacă justiţia va da dreptate unei grupări de „investitori strategici”, controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, bugetul Republicii Moldova va suporta pierderi totale de 589,9 milioane lei moldoveneşti şi 50 de milioane de euro, scrie publicaţia România Liberă.

Cele peste 589 milioane de lei reprezintă despăgubirile plătite deponenţilor băncii Investprivatbank, iar 50 de milioane de euro sunt despăgubiri solicitate de Sorin Ovidiu Vîntu.

Banca de Economii a Republicii Moldova, unde acţionar majoritar este statul, are de recuperat circa 589,9 de milioane de lei moldoveneşti de la BC InvestprivatBank, controlată de tandemul Sorin Ovidiu Vîntu-Liviu Luca prin SC PetromService şi alte cinci firme de tip offshore.

Prin aceste firme offshore, Vîntu ar fi achiziţionat circa 55% din acţiunile Băncii Comerciale Investprivatbank, iar din 2008-2009 ar fi dictat modul de administrare al băncii. În urma „managementului defectuos” (împrumuturi fără garanţii reale , trasferuri nejustificate etc) , în iunie 2009 Banca Naţională a Moldovei a retras licenţa de funcţionare a Investprivatbank , motivul principal fiind lipsa lichidităţilor.
Guvernul Moldovei a decis ca Investprivatbank să fie preluată de Banca de Economii a Republicii Moldova pentru ca deponenţii să-şi poată recupera economiile din lichidităţile acestei bănci.
Pentru a apăra economiile deponenţilor acestei bănci ( majoritatea din mediul rural), Banca Naţională a Moldovei a direcţionat către Banca de Economii suma de 589,9 milioane lei, după cum rezultă dintr-o notă informativă a Curţii de Conturi din Republica Moldova deţinută de România Liberă.
Grupul de firme controlat de tandemul Vîntu-Luca a dat în judecată Banca Naţională a Moldovei , acuzând ridicarea ilegală a licenţei de funcţionare.
Potrivit sursei, în 2010, Vîntu l-a trimis în Moldova pe fostul său partener Sebastian Ghiţă pentru a cere premierului Vladimir Filat cele 50 de milioane pagube suferite de el la Investprivatbank.
Retragerea licenţei Băncii Comerciale „Investprivatbank” a avut loc în baza unei legi adoptate de Parlament. În urma recursului înaintat de grupul de firme off shore, Curtea Supremă de Justiţie a solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe referitor la constituţionalitatea unor articole din această lege. La 10 noiembrie curent, CC urma să examineze sesizarea CSJ, însă decizia nu a fost deocamdată făcută publică.
Amintim că recent, presa românească a scris că Sorin Ovidiu Vântu a utilizat InvestPrivatBank pentru unele scheme ilegale.
Pentru mai multe detalii citiţi articolul integral aici .

Sursa: UNIMEDIA cu referire la romanialibera.ro

 

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT