Home / Social  / Primul transplant renal efectuat în ultimii patru ani s-a soldat cu eşec

Primul transplant renal efectuat în ultimii patru ani s-a soldat cu eşec

Primul transplant renal, efectuat în ultimii patru ani în cadrul Spitalului Republican, s-a soldat cu eşec. Ministerul Sănătăţii a pornit o anchetă pe acest caz, chirurgii urmând să explice Comisiei cauzele nereuşitei. Până atunci, pacientul

Fii alături și pe rețelele sociale

Primul transplant renal, efectuat în ultimii patru ani în cadrul Spitalului Republican, s-a soldat cu eşec. Ministerul Sănătăţii a pornit o anchetă pe acest caz, chirurgii urmând să explice Comisiei cauzele nereuşitei. Până atunci, pacientul care are nevoie de rinichi rămâne în aşteptarea unui alt donator.

De patru ani Vitalie Platon avea nevoie de un transplant de rincihi. Salvarea a venit din partea mamei, care a decis să-i ofere organul său fiului suferind.

„Am vrut tare să-mi ajut copilul că-l vedem cum se chinuie. Durerea trece, dar durerea sufletească nu mai trece niciodată”, a spus mama pacientului, Ana Platon.

Cu aprobarea medicilor, Vitalie şi mama lui s-au pregătit pentru intervenţia chirurgicală timp de doi ani. După operaţie, organismul pacientului a respins, însă, rinichiul donatorului.

„Mama a fost cu rezultate bune, eu la fel cu rezultatele bune. Eu cred că după aceasta o să încercăm să rezolvăm, să apelăm undeva pentru că trebuie de găsit o ieşire din situaţie şi trebuie să poarte cineva răsundere „, a spus pacientul Vasile Platon.

Acum Vitalie este în căutarea unui alt donator, iar mama lui a rămas fără un rinichi.

Medicii susţin că astfel de eşecuri se întâmplă o dată la 500 de cazuri.

„Este o microtromboză, practic la sfârşit de operaţie noi aşteptam ca să funcţioneze rinichiul, dar el nu funcţiona. Dar asta nu poţi vedea, nu poţi depista”, a menţionat vicedirectorul Spitalului Republican, Sergiu Platon.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a menţionat că această situaţie va fi discutată. ” Vom discuta pentru a lua măsurile de rigoare în vederea preîntâmpinării pentru viitor”, a declarat Andrei Usatâi.

Autorităţile spun că tânărul va fi inclus pe lista de aşteptare a unui transplant renal. Acum pacienţii se află în spital, sub supravegherea medicilor. Specialiştii susţin că starea lor de sănătate este stabilă.

Sursa: publika.md

Stiri din aceeasi categorie:

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT