Home / Integrare Europeana  / Propunere: Ambasador special al României în Republica Moldova

Propunere: Ambasador special al României în Republica Moldova

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a lansat o propunere care, în opinia sa, ar revigora dialogul instituțional între București și Chișinău. Este vorba despre desemnarea unui Ambasador cu însărcinări special, cu o

Fii alături și pe rețelele sociale

Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a lansat o propunere care, în opinia sa, ar revigora dialogul instituțional între București și Chișinău. Este vorba despre desemnarea unui Ambasador cu însărcinări special, cu o mai mare putere de comunicare și negociere decât Ambasadorul bilateral aflat la post în present, diplomatul Marius Lazurcă. Propunerea a fost înaintată marți, 26 ianuarie, în cadrul emisiunii Jocuri de putere, moderată de jurnalistul Rareș Bogdan, pentru Realitatea TV

” După părerea mea, într-adevăr este bine ca România să își urmărească politicile și banii. Este posibil ca Guvernul României, pe actuala legislație, să desemneze un ambasador cu însărcinări speciale, cu mai mare capacitate decât ambasadorul bilateral, care să poarte dialogul în numele României cu toate instituțiile din Republica Moldova și, ca pe baza acestor discuții, să poată fi acceptat și la Washington, Berlin”, a conchis fostul ministru de Externe.

Consecințele comunicării duplicitare pe care Republica Moldova a practicat-o, a mai precizat Diaconescu, se pot vedea astăzi. În acest context, fostul ministru de Externe a subliniat faptul că „este momentul pozițiilor clare” între Republica Moldova și România.

„Acolo e un popor traumatizat și care așteaptă măsuri. Paleativele nu își mai au niciun fel de rost. Înca nu suntem un singur popor, nu noi le putem desemna reprezentanții (…) Față de situația strategic-regională nu ne putem permite prea multe judecăți emoționale. Ei, în Republica Moldova, au intrat într-o relație de parteneriat cu UE în mare măsură datorită sprijinului României. Din acest punct de vedere și Bruxelles-ul a avut o logică. Ei, acum, nu știu cât de conștienți sunt în ce miză se află pentru că, dacă iau exemplul unei țări cum e Ucraina, vor înțelege că treptat, cu toată agresiunea nedreaptă pe care a suferit-o Ucraina, Ucraina și-a pierdut rolul de partener în dialogul cu Occidentul. Dacă acest lucru se va întâmpla cu Moldova, din acel moment nu va mai conta pentru zona occidentală cum și-au făcut averile și cine conduce pentru că nu ei reprezintă statul”, a mai spus Diaconescu.

Pe de altă parte, fostul ministru de Externe consideră că România ar trebui să își urmărească banii, în urma alocării tranșelor de împrumut către Republica Moldova.

Amintim că premierul român dacian Cioloș a condiționat cu pași concreți în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana alocarea unei prime tranșe din împrumutul în valoare de 60 de milioane de euro promis de România Republicii Moldova. Pe de altă parte, Cioloș a anunțat că Bucureștiul este pregătit să acorde “în contact direct cu cetățenii” un ajutor de urgență constând în produse și energie, astfel încât populația nevoiașă să depășească perioada de iarnă.

Stiri din aceeasi categorie:

POST TAGS:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT