Home / Romania  / „România nu va accepta invenția unei limbi vlahe”

„România nu va accepta invenția unei limbi vlahe”

"Nu vom accepta niciodată invenția unei limbi care atrage după sine invenția unei noi identități pentru cei care se recunosc a fi români în Serbia”, a declarat senatorul român Viorel Badea, după o întrevedere pe

Fii alături și pe rețelele sociale

„Nu vom accepta niciodată invenția unei limbi care atrage după sine invenția unei noi identități pentru cei care se recunosc a fi români în Serbia”, a declarat senatorul român Viorel Badea, după o întrevedere pe care a avut-o astăzi cu liderii comunităților vlahe din Valea Timocului.

Badea a menționat că statul român nu a pornit ieri la luptă pentru aceste principii. ”Noi suntem în discuții permanente cu Guvernul Serbiei, de cel puțin 15 ani. Aproape la fiecare reuniune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, parlamentarii români membri ai delegației la APCE au punctat această chestiune, fie prin declarații publice, fie prin amendarea unor rezoluții”, a spus președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.

Badea crede ca este vorba de un război lingvistic. „Ne aflăm în fața unui război lingvistic,este diavolul căutat în detalii, pentru că evidentele sunt clare: nimeni în momentul acesta nu mai are nicio îndoială că vlah egal român. Așa a fost întotdeauna. Altfel ce să înțeleg: că Valahia de odinioară era parte a Serbiei?”, a spus senatorul PDL.

„Cu siguranţă, noi vom continua dialogul politic bilateral cu partea sârbă şi, în paralel, îi vom informa şi pe partenerii noştri europeni şi le vom spune că singurele lucruri pe care le cer membrii comunităţii noastre din Valea Timocului sunt lucruri simple, care se pot soluţiona fără nici un fel de problemă – să beneficieze de drepturi în ce priveşte educaţia şi slujba în biserici în limba română. Nu vrem să mai trecem prin ce am trecut la jumătatea acestui secol când Stalin inventa noi limbi. Acum sârbii încearcă să semnalizeze un grai al limbii române. Nu ştiu cum s-ar simţi ceilalţi parteneri ai noştri, de exemplu germanii, dacă cineva ar încerca să agreseze limba germană, încercând să creeze pe lângă aceasta o altă limbă desprinsă din limba maternă pe care o vorbesc nemţii. Nu putem să asistăm nepăsători la toate aceste chestiuni. Sperăm ca în cel mai scurt timp să se soluţioneze această situaţie care produce nelinişte în comunitatea românilor”, a spus Badea.

În opinia acestuia, proiectul de ratificare a Acordul de asociere şi stabilizare a Serbiei la Uniunea Europeană, care acum este pe masa de lucru a senatorilor din Comisia pentru politică externă, va ajunge în plenul Senatului în luna martie.

” Decizia pe care o vom lua în plenul Senatului va depinde foarte mult de ceea ce va decide guvernul sârb şi de atitudinea pe care autorităţile de la Belgrad o vor avea faţă de comunitatea românilor”, a conchis Badea.

Sursa: Union.md

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT