Home / Politic  / România scoate Basarabia din iarnă. Cioloș: furnizăm ajutoare în contact direct cu cetăţenii

România scoate Basarabia din iarnă. Cioloș: furnizăm ajutoare în contact direct cu cetăţenii

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a efectuat marţi, 24 ianuarie, o vizită la Bucureşti. Este prima vizită oficială externă a noului șef al executivului de la Chișinău, la câteva zile de la învestire. Filip a avut

sursa foto: inprofunzime.md

Fii alături și pe rețelele sociale

sursa foto: inprofunzime.mdPremierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a efectuat marţi, 24 ianuarie, o vizită la Bucureşti. Este prima vizită oficială externă a noului șef al executivului de la Chișinău, la câteva zile de la învestire.

Filip a avut întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu omologul său român, Dacian Cioloş.

Iohanis a opinat că vizita premierului reprezintă un semn de continuare a relației de apropiere între Republica Moldova și România.

Bine ați venit! După puțin timp de la învestire v-ați decis să faceți o vizită la București. Eu mă bucur că vă pot primi la Cotroceni. Este, după părerea mea, un semn că doriți să continuați relația de apropiere între Republica Moldova și România. Acest lucru mă bucură foarte mult„, a afirmat Iohanis.

În esență, mesajul președintelui roman a fost protocolar, lipsit de elemente concrete.

În schimb, premierul Cioloș a fost mai tranșant în poziționarea făcută după întrevedrea cu omologul de la Chișinău. În primul rând, România este dispusă să ajute cu bani Republica Moldova, dar numai după ce primeşte dovezi că noul guvern de la Chişinau trece la reforme concrete, este precizarea fără echivoc făcută de Dacian Cioloș.

În același timp, a subliniat premierul roman, autorităţile de la București aşteaptă rezultatul discuţiilor dintre guvernul moldovean şi Fondul Monetar Internaţional pentru a decide dacă eliberează o prima tranşă de bani.

Însă cel mai nuanțat mesaj transmis de Cioloș vizează un ajutor de urgenţă în produse de primă necesitate pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să depăşească perioada de iarnă.

Conform stenogramei declarației de presă, susținerea se va concretiza în “ produse de primă necesitate, pe care am dori să le putem furniza în contact direct cu cetăţenii Republicii Moldova. Deci, este un sprijin adresat cetăţenilor Republicii Moldova cei mai nevoiaşi”, a punctat premierul.

Este pentru prima dată când un ajutor acordat de statul român este planificat fără intermedierea unor structure de stat, fie că este vorba de materiale pentru situații de urgență, ca îm cazul inundațiilor din 2010, de microbuze școlare, mașini pentru poliția națională sau consttucția de grădinițe. În anii anteriori, mass media de la Chișinău a dezvăluit că există suspiciunea unor neregului grave în procedurile de achiziție făcute de autopritățile moldovene cu fonduri allocate de România.

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT