Home / Economic  / România va cheltui peste 14,5 milioane de euro pentru construirea gazoductului Iaşi – Ungheni

România va cheltui peste 14,5 milioane de euro pentru construirea gazoductului Iaşi – Ungheni

România va investi pentru construcția gazoductului Iaşi - Ungheni circa 64,79 milioane lei românești (peste 14,5 milioane de euro). Construcția urmează a fi realizată în doi ani, se pune într-un proiect hotărâre publicat pe pagina

Fii alături și pe rețelele sociale

România va investi pentru construcția gazoductului Iaşi – Ungheni circa 64,79 milioane lei românești (peste 14,5 milioane de euro). Construcția urmează a fi realizată în doi ani, se pune într-un proiect hotărâre publicat pe pagina electronică a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România, informează publicația Capital.

În primul an, pentru construirea conductei pe teritoriul românesc este stabilită o investiţie de aproximativ 16,457 milioane lei românești (3,7 milioane de euro), iar în al doilea an –  circa 48,334 milioane lei românești (10,8 milioane de euro). Conform Notei de fundamentare a proiectului, interconectarea sistemelor de transport gaze naturale, atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova constituie un obiectiv strategic şi contribuie la consolidarea securităţii energetice a celor două ţări.

Conducta de interconectare a Sistemului de transport gaze din România cu Sistemul de transport gaze din Republica Moldova va avea o lungime de 43,28 km. Pe teritoriul României lungimea conductei va fi de 32,8 km, iar pe teritoriul Republicii Moldova va avealungimea de 10,48 km. Lungimea traversării râului Prut este de 736 m din care 602 m pe teritoriul României şi 134 m pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform fişei tehnice convenite între specialiştii celor două ţări conducta va fi capabilă să transporte gaze naturale în ambele sensuri şi va avea capacitatea maximă de transport de 1,5 miliarde mc/an la presiunea de proiectare de 55 bar.

Pe teritoriul Republicii Moldova gazoductul se va cupla în conducta de presiune înaltă Bălţi – Ungheni la aproximativ 1.800 m Sud de staţia de distribuţie a gazelor Todireşti, Raionul Ungheni.

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a declarat că, estimativ, valoarea totală a proiectului de construcție a gazoductului Iași – Ungheni este de 19 milioane de euro, iar Comisia Europeană va oferi R. Moldova un grant de 7 mln de euro. Din această sumă R. Moldova îi revin 3 milioane de euro, iar României – 4 miliaone.

Sursa: UNIMEDIA

 

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT