Home / Evenimente  / Românii care l-au făcut președinte pe Iohanis s-au întâlnit cu … Băsescu

Românii care l-au făcut președinte pe Iohanis s-au întâlnit cu … Băsescu

[caption id="attachment_6833" align="alignleft" width="300"] Participanți la Conferința Românilor de pretutindeni[/caption] Aproape 400 de români din diaspora, reprezentanţi de asociații și diverse organizații din Statele Unite, Canada șI Europa, s-au reunit la Parlamentul României duminică, 24 ianuarie,

Fii alături și pe rețelele sociale

Participanți la Conferința Românilor de pretutindeni

Participanți la Conferința Românilor de pretutindeni

Aproape 400 de români din diaspora, reprezentanţi de asociații și diverse organizații din Statele Unite, Canada șI Europa, s-au reunit la Parlamentul României duminică, 24 ianuarie, în cadrul Conferinței Românilor de Pretutindeni.

Acțiunea a fost organizată de Eugen Tomac, deputat ales în Colegiul 2 Basarabia, în parteneriat cu un comitet de iniţiativă format din Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE), Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), Consiliul Româno-American (SUA) şi Asociaţia Românilor din Italia (ARI).

Printre subiectele dezbătute la conferință au fost votul prin corespondență și votul electronic și Unirea cu Republica Moldova.

Evenimentul a fost neglijat de principalii responsabili români pe tematicile abordate, Dan Stoenescu, ministru al Diasporei și Sandra Pralong, consiliera președintelui Iohannis pentru românii din străinătate.

La conferință a participat, ca invitat, președintele Traian Băsescu. Fostul șef de stat a discutat și polemizat, în stilul caracteristic.

Plecând de la semnificația datei la care a fost organizat evenimentul – Ziua Uniri Principatelor, Băsescu a reluat ideea lansată în timpul mandatului său, potrivit căreia următorul proiect de anvergură al României, după intrarea în UE şi NATO, este unirea cu Republica Moldova. Băsescu a povestit participanților o convorbire pe care a avut-o cu ex-președintele de la Chișinău, Vladimir Voronin:

„Eu i-am spus verde în faţă, hai, în Parlament mergem amândoi, tu preşedintele României Mari, eu vicepreşedinte şi facem unirea şi dăm votul în Parlament. Şi atunci, Voronin a început să dea cu pietre peste frontieră, să introducă viza, a făcut toate nebuniile… Un Voronin care trebuie să vă spun că mulţi au spus că a fost KGB-ist, el a fost miliţian, deci şi mai puţin nobil decât KGB-ist”.

Fostul preşedinte a subliniat că principalul obiectiv major al ţării noastre şi al noii clase politice va rămâne unirea cu vecinii noştri de peste Prut.

„Această nouă clasă politică pe care cred că o vor genera alegerile din toamna îşi va asuma obiectivul de ţară, unirea cu Republica Moldova… Unirea României cu Republica Moldova este singurul drum corect şi demn de o clasă politică bună, rea, cum este, care şi-a atins obiectivele majore”, a mai spus Traian Băsescu.

La eveniment a fost present și preşedintele Academiei de Ştiinţe de la Chişinău, academicianul Gheorghe Duca. El a propus înfiinţarea unui Comitet de colaborare interinstituţională condus de preşedinţii României şi Republicii Moldova.

”Noi trebuie să fim împreună nu prin vorbe şi declaraţii, ci prin acţiuni. Am vrea ca aceste acţiuni să fie bilaterale. R.Moldova nu este o diasporă pentru România. Ea nu e străină şi de aceea relaţiile trebuie să fie deosebite. Noi am vrea să avem la nivel naţional un comitet în care să intre personalităţi din ambele ţări în frunte cu preşedinţii acestor ţări care să abordeze problemele stringente, să caute soluţii, să se sprijine”, a declarat preşedintele Academiei de Ştiinţe de la Chişinău, care este şi membru de drept în guvernul Republicii Moldova.

”Am vrea ca aceste acţiuni să se desfăşoare la toate nivelurile – al statelor, oraşelor, judeţelor, universităţilor, business-ului – pentru că numai aşa o să grăbim timpul reintegrării. Nu cred că numai banii ajută R.Moldova, deşi sunt necesari ca să iasă din acest impas. Este foarte important să construim infrastructură, să avem relaţii transfrontaliere”, a precizat Gheorghe Duca.

Chiar dacă nu au fost rostite în timpul conferinței, nemulțumirile și acuzațiile au fost prezente.

Băsescu a deturnat reuniunea diasporei. Nu mă așteptam ca Traian Băsescu să se așeze la masa prezidiului Conferinței. Nu era așa ceva în program. Prezența sa a dat impresia că este vorba de o reuniune de partid„, a declarat Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia, la încheierea lucrărilor conferinţei.

„Din partea asociației noastre au participat aproape 40 de delegați și nu este corect să fie asimilați cu membrii PMP. Vom susține în continuare întâlniri ale diasporei, dar vom fi mult mai prudenți când la organizare sunt politicieni. Ei încearcă mereu să speculeze momentul”, a adăugat Terteleac, citat de gazetaromaneasca.com.

Printre cei aproape 400 de participanți din Europa, Statele Unite și Canada au fost mulți români care susțin activ noul proiect politic al președintelui Băsescu, Mișcarea Populară.

În pofida criticilor aduse de Eugen Terteleac, deputatul Eugen Tomac a anunțat astăzi că următoarea conferință a diasporei va fi organizată chiar în Italia.

Pe de altă parte, în cadrul evenimentului, Traian Băsescu a reiterat rolul deosebit pe care l-a avut Diaspora în ultimii ani la alegeri.

Nu voi uita niciodată că personal datorez Diasporei mandatul meu din 2009! Așa cum Iohannis să nu uite că datorează Diasporei mandatul său din 2014…!”, a spus el.

Reamintim că mandatul actualului președinte Klaus Iohanis a fost asigurat de un vot masiv dat de românii din afara frontierei. De exemplu, în Republica Moldova, contracandidatul Victor Ponta, fost lider PSD, câștigase primul tur cu o diferență de 20 de procente. În turul doi, scorul a fost favorabil, cu 10 procente în avans, președintelui Klaus Iohanis. Rezultate similar au fost înregistrate în majoritatea birourilor electorale din străinătate. Singurul stat în care Victor Ponta a câștigat detașat a fost Coreea de Nord.

 

 

Stiri din aceeasi categorie:

admin@dordebasarabia.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT